apr. 14 2022 | Artikel

Welke meditatie cursus moet ik kiezen?

Je bent op zoek naar een meditatie cursus maar hoe weet je wat de juiste meditatie cursus is voor jouw specifieke wensen en verlangens? Waar moet je op letten? Welke vorm van meditatie past bij jou en waar kun je het beste mee beginnen als je net start met meditatie? We helpen je graag de meditatiecursus kiezen die bij jou past. Iedereen kan mediteren, let maar op!

Waarom een meditatiecursus volgen? 

Een schrikbarend hoog percentage (88%) van alle Nederlanders ervaart in meer of mindere mate stress in het dagelijks leven. Ze lopen over van ‘druk zijn in hun hoofd’, rennen van de ene naar de andere afspraak en zelfs als ze even rustig zitten, hebben ze het gevoel dat ze niet werkelijk ontspannen. Daarom zijn veel mensen op zoek naar een manier om te ontspannen. En de meest bekende manier is meditatie. 

Meditatie helpt je hoofd (gedachten, zorgen en piekeren) tot rust brengen en kan het gevoel van stress, overspannen zijn of onrust aanzienlijk verlagen. Doordat je tijdens het doen van meditatie, bewust je gedachten tot stilstand brengt, creëer je tegelijkertijd ruimte voor nieuwe inspiratie. 

Ook heeft meditatie een positief effect op je fysieke gezondheid. Doordat het cortisolgehalte (stresshormoon) tijdens je meditatie omlaag gaat, hebben de cellen in je lichaam ‘eindelijk’ tijd om werkelijk te herstellen. Wat een positief effect heeft op je zelfhelend vermogen, je vitaliteit en je energiehuishouding. 

Om te beginnen met meditatie hebben veel mensen vaak moeite – met stilzitten, met hun hoofd tot rust brengen of het gewoonweg consistent volhouden van de meditatieoefeningen. Daarom wordt echt aangeraden (vooral als je start met meditatie) om een meditatie cursus te volgen. 

Een meditatie cursus helpt je niet alleen om consistent te zijn in je meditatie beoefening, en dus werkelijk te ‘doen’ wat je jezelf beloofd hebt. Namelijk meer tijd voor jezelf te nemen, en rust als prioriteit te kiezen. 

Het volgen van een professionele meditatie cursus zal je ook de weg wijzen, via kleine, goed te volgen stappen jouw eigen meditatie gewoontes te creëren. Je leert bovendien wat de beste manier is om te mediteren, en welke verschillende meditatie technieken er zijn. Vaak kun je tijdens de cursus al aan een aantal meditatie technieken snuffelen, waardoor je jouw mogelijkheden verbreed.

Hoe kan ik het beste mediteren? 

De beste manier om te leren mediteren is via Rust, Regelmaat en Ritme en kan voor iedere persoon er verschillend uitzien. Wanneer je net begint met meditatie zijn er een aantal basiselementen die bij iedere meditatie cursus aan de cursisten wordt geleerd: 

 1. Ademhaling 
 2. Bewustzijn
 3. De kracht van herhaling 

*Lees hier meer over de 6 kracht technieken van het Tao meditatieveld 

Iedere meditatie begint met het bewust kiezen van een moment voor meditatie. Vaak doe je dit in een speciale, rustige omgeving waar je niet gestoord kunt worden, en kies je een vast moment in de dag. Dit kan aan begin van de dag zijn, of als je uit je werk komt. Dat moment is aan jou. 

Als je dan een meditatiehouding hebt gevonden die ontspannen en goed voelt, wordt je uitgenodigd om je aandacht te richten op je ademhaling, en deze rustig te vertragen, met bewustzijn. 

Iedere gedachte die voorbij komt, laat je rustig voorbij trekken alsof er een wolkje voorbij drijft in de ruimte van je bewustzijn. Hoe meer je je aandacht  kunt richten op je ademhaling, des te rustiger je gedachten worden. 

Ook kun je gebruik maken van rustgevende muziek, mantra’s of geleide meditaties, waarbij iemand je door deze verschillende fases leidt. 

Hoe vaker je jouw meditatie beoefening voor jezelf herhaalt, hoe meer je gaat merken dat je gedachten daadwerkelijk rustiger worden en je lichamelijk meer ontspanning ervaart. Je gaat vaak beter slapen, krijgt een betere spijsvertering en kijkt helderder uit je ogen. Je merkt ook dat je gedurende de dag meer energie hebt, je beter kunt concentreren, en ziet de wereld om je heen wat zonniger in. Meditatie heeft écht heel veel gezonde gevolgen voor je lichaam en geest, en maakt een wezenlijk verschil in je leven. 

Je kunt beginnen met 8 minuten per dag, en dit langzaam uitbreiden. Het is belangrijker dat je een ritme voor jezelf opbouwt waarin je je houdt aan je meditatie afspraak met jezelf, dan dat je meteen 30 – 40 minuten stil kunt zitten. De kracht zit hem in de herhaling. 

Je bent een nieuwe spier aan het trainen, bouw het dus langzaam op.

meditatie-cursus-kiezen

Welke soorten meditatie zijn er? en hoe weet ik welke meditatie cursus bij mij past? 

Hoewel meditatie officieel uit het oosten komt – en vooral gebruikt werd in de oosterse traditie van het Boeddhisme en Hindoeïsme is meditatie nu niet meer weg te denken uit de westerse wereld. Er zijn door de jaren heen dan ook vele soorten meditaties bij gekomen: denk aan wandelmeditatie, dansmeditatie, klankmeditatie, lichtmeditatie, tai chi, yoga en mindfulness. 

Waar het om gaat bij het kiezen van de meditatiecursus die bij jou past, is dat je dichtbij jezelf blijft en luistert naar je intuïtie. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten met welke reden jij meditatie wilt toevoegen aan je leven. Is dat om meer ruimte en rust te ervaren in je hoofd, fysieke ontspanning, voor je gezondheid, om je creativiteit te bevorderen, of om je spirituele gaven te ontwikkelen. Alle redenen zijn even legitiem en kunnen elkaar ook afwisselen of aanvullen. Er bestaat geen goed of fout. 

Er zijn 3 basis vormen meditatie: Actieve meditatie, Mind Meditatie & Vipassana meditatie. Iedere vorm heeft één bepaald doel of uitkomst voor ogen. 

Actieve meditatie -> vaak voor fysieke gezondheid en (meer) energie

Mind meditatie -> vaak gericht op contemplatie, begrip en helderheid.

Vipassana -> met inzichten & spirituele ontwikkeling als doel

Onder deze 3 categorieën vallen weer vele verschillende vormen van meditatie.

3 stappen om de meditatie cursus te kiezen die bij jou past

 1. Allereerst verhelder voor jezelf het doel van je wens om te leren mediteren? (wat is je verlangen?)
 2. Welke categorie trekt het meest jouw aandacht, is dat actieve meditatie, mind meditaties of vipassana? 
 3. Stel jezelf voor hoe het zal zijn om iedere week (of iedere dag) deze vorm van meditatie te beoefenen – wat zou jij dan nu kiezen? 

Het is belangrijk om iets te kiezen wat je interesse heeft. Vooral als je een nieuwe gewoonte wilt opbouwen is de motivatie die je hebt erg belangrijk. 

En dan is het nu aan jou om te kiezen wat bij je past! 

Ga je voor actieve meditatie – Tao Kalligrafie

Ga je voor mind meditaties – ontwikkel deze spier hier

Of is vipassana meditatie meer iets voor jou? 

Geniet van een gratis TAO Meditatie

Een combinatie van alle 3 de meditatievormen

We kiezen bij het Tao Center Nederland bewust niet voor één vorm van meditatie, maar juist een combinatie van alle drie. Zo zijn we er zeker van dat het heel toegankelijk is voor iedereen, en het zorgt voor afwisseling en plezier. Bovendien hebben we een holistische visie en zien mensen als geheel, de verbinding tussen body – mind – hart – en ziel. Daarom maken we bewust contact tussen alle delen, en gaan voor de verbinding tussen alle vier. 

Zo zorgt een actieve meditatie, zoals bewegingen uit de Tai Chi en Tao Kalligrafie ervoor dat alle cellen in het lichaam worden ‘aangezet’ en er meer levensenergie Tao door het lichaam gaat stromen. Hierdoor worden alle cellen weer gezond en krijgen een reset, maar worden ook emotionele blokkades opgeruimd en toxische stoffen afgevoerd. 

De Tao Light meditatie stuurt een diepgaande lichtfrequentie het lichaam in, waardoor er totale ontspanning en heling plaatsvindt op zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel niveau. Iedereen die deze licht frequentie ervaart, staat versteld van de diepgaande werking en de helderheid van deze meditatie. 

Het is daarnaast ook nog eens heel makkelijk om deze meditatievorm te beoefenen, want werken met het Tao Kalligrafie meditatieveld is niet iets wat je moet ‘kunnen’ of ‘doen’. Het werkt voor iedereen! En is ook nog eens 10x zo effectief als enige andere vorm van massage, meditatie of wandeltherapie. 

Lees meer over de helende werking van Tao Kalligrafie.  

Online Meditatie bij Tao Center Nederland. 

Na het lezen van dit blog heb je misschien al wel een idee welke vorm van meditatie het beste bij je past. En misschien is het aanbod van Tao Center Nederland wel precies wat je zoekt. Laat ons je er iets over vertellen. 

Bij Tao center nederland geloven we erin dat iedereen het potentieel heeft om zichzelf te helen, en meditatie is vooral je afstemmen op dit potentieel en de altijd aanwezige stroom van de Tao. De speciale Tao Light Meditatie – die onderdeel is van onze Tao Kalligrafie aanbod – is een overdracht van puur licht vanuit de Bron – die direct in een nieuwe staat van zijn brengt, je blokkades helpt oplossen en de ruimte in jezelf (en je gedachten) helpt verbreden. 

De Tao Light meditatie kun je nu online volgen bij Tao Center Nederland. 

Je zult na het ervaren van de Tao Light Meditatie, direct meer willen weten over deze bijzondere manier van het gebruiken van Lichtfrequenties om je zelfhelend vermogen te vergroten, meer rust, ontspanning en levensvreugde te ervaren in je leven. 

Voor het ervaren van deze Tao Light meditatie heb je vooraf geen ervaring nodig. Een gezonde dosis interesse is voldoende, om direct de voordelen te ervaren wat Tao Meditatie voor je doet. 

Juist door te ervaren van Tao meditatie voor je doet, ga je merken of dit de meditatiecursus is die bij jou past. Lees hier meer over deze vorm van meditatie – die jou direct weer in contact brengt met de Bron – de Tao. 

Meditatie-tao-center-nederland

Actieve meditatie van de Tao

Tao is levensenergie – het leidt je de weg, ook als je denkt dat er niemand is. Door weer te verbinden met de Tao wakker je jouw eigen potentieel aan en kom je meer en meer tot de ontdekking hoe heilig het leven, en jij zelf bent. Door het beoefenen van Tao Kalligrafie – Tai Chi en andere actieve vormen van meditatie komt deze levensenergie weer in de natuurlijke stroom. 

In het Tao Centrum Nederland maken we gebruik van het Tao Kalligrafie meditatieveld, een speciale ruimte die in alle Tao centers wereldwijd gebruik maakt van speciale Kalligrafie tekeningen in de ruimte. 

Iedere Kalligrafie tekening heeft een bepaalde lichtfrequentie, positieve energie en kracht die, als je ermee werkt (de actieve meditatie Tao Kalligrafie) juist deze kwaliteiten in je leven weer in de stroom brengt. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je fysieke gezondheid, sportprestaties, relaties, financiën, bedrijf of werk. Op alle gebieden waar je de Tao Kalligrafie toepast, zal je leven meer in de flow komen. 

>> Ervaar nu zelf de Tao Light Meditatie >>

De voordelen van Actieve Tao meditatie: 

 • meer energie 
 • een betere emotionele balans 
 • beschermd gevoel door het Lichtveld om je heen
 • diepe ontspanning en voorkomen van stressklachten
 • fysieke pijn voel je direct wegzakken, of sneller herstellen
 • emotionele triggers / reacties verzachten 
 • je wordt een vriendelijker mens (nóg meer dan je al was)

Wil je meer weten over deze vorm van meditatie en over de Tao Kalligrafie, lees dan hier verder. 

Tao-Kaligrafie

Live workshops meditatie 

Om de kracht te ervaren van het Tao Kalligrafie meditatieveld kun je LIVE deelnemen aan de cursussen die worden gegeven in het Tao Center – Amersfoort. 

In ons Tao Center wordt maandelijks gewerkt met de helende  kracht van de Tao, via onze trainingen Tao Kalligrafie, en Tao Hands. 
Iedere laatste zondag van de maand kun je online een demo sessie meemaken van de Tao Kalligrafie (klik hier voor de aankomende data), en iedere woensdag is er Tao to Earth, waar we in onze podcast uiteenlopende onderwerpen bespreken ‘uit het leven gegrepen’ waar we de wijsheid en de stromende energie van de Tao behandelen en jij deze zelf kunt meemaken. Deelname aan de Tao to Earth sessies is helemaal gratis. Via hier kan je je inschrijven voor de volgende Tao to Earth.

;